Dobře, dobře. Francie a Anglie se v lásce nemají. To je celkem staré klišé (a bohužel ještě i v mnoha případech platné) a obzvlášť v oblasti kuchyně nemají Francouzi o Angličanech valné mínění. A ve spoustě případů mají pravdu - pivo je bez bublinek, jídlo často bez chuti... Je nutno ale Britům přiznat, že se v rámci mezinárodní gastronomie snaží tohle zaškatulkování změnit. Jak jinak se dá vysvětlit přítomnost Gordona Ramseyho a Jamieho Olivera v zemi, kde do čaje lijou mlíko?
Ikdyž zrovna nevyhledávám Fish&Chips ani typický anglický pudding, jsou jídla z anglické kuchyně, která přímo zbožňuju. A dnešní počasí vyloženě lákalo k něčemu teplému, co hodně zasytí. A to je přesně tenhle koláč.
Ingredience:
Masová náplň:
750g mletého masa (ideálně jehněčí, ale dá se i s hovězím)
1 velkou červenou cibuli nakrájemnou najemno
2 stroužky česneku (nadrcený nebo najemno pokrájený)
2 mrkve nakrájené nadrobno
150g hrášku
4 lžíce rajčatového pyré
lístky čerstvého rozmarýnu
lístky čerstvého tymiánu (pokrájené na menší kousky)
mouka na poprášení
pepř a sůl
pokud máte rádi, malinko worcestrové omáčky
Kaše:
750g brambor (pokud budete dělat menší množství, vždy se držte - množství brambor = množství masa)
lžíce másla
50 ml smetany na šlehání
400 ml plnotučného mléka
sůl a pepř
1 vaječný žloutek
Postup:
Nejdřív si nachystejtě kaši (to asi zvádneme bez popisku, že? :))
Poté si na olivovém oleji orestujte mrkev s cibuli. Až vám chytí barvu (jen tak decentně), přidejte maso a restujte, opepřete a osolte. Potom přidejte hrášek a trochu poprašte moukou. Poté přidejte rozmarýna tymián, rajčatové pyré a worcestrovou omáčku. Nakonec zalijte vývarem a nechte podusit cca 15 až 20 minut, dokud vám směs nezhoustne. Pak už zbývá dát jen do formy, zakrýt kaší a dát péct dokud kaše nezezlátne na 200 stupňů.
Enjoy your meal! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat