pondělí 22. prosince 2014

Quiche lorraine

Popravdě řečeno, poslední měsíc nemám moc štěstí, co se moji použitelnosti týče. Nejdřív (jak jsem vám tu psala) jsem umírala na typicky mužskou nemoc - rýmičku. Teď pro změnu mám zánět v oku, tak mi snad prominete, že jsem nějakou dobu nenapsala.

O víkendu jsme měli náladu na něco čistě franouzského a byl výběr quiche naprosto jasný. Je to jedno z nejčastěji podávaných jídel v týdnu, kdy je potřeba mít oběd rychle hotový. Navác Francouzi mají obědy daleko lehčí než večeře a v poledne až tolik nejí, takže tohle stačí uplně ideálně. Navíc receptů je tolik, že se to snad nedá ani spočítat. Dá se taky dost dobře udělat z toho, co máte zrovna v ledničce. No a u nás to akorát vyšlo na quiche lorraine.

Ingredience:

1 pâte brisée - něco jako naše linecké těsto, ale naslano. Dá se ale dost dobře udělat a la tcheque z listového těsta.
200 g dobré slaniny
3 vajíčka
20 cl zakysané smetany
20 cl mléka
30 g másla
muškátový oříšek
sůl, pepř

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Poté si rozprostřete těsto na pečícím papíře do koláčové formy a vidličkou naďubkejte dírky, aby se vám těsto během pečení nezvedalo. Poté si orestujte slaninu, kterou potom vybereme (klidně sítko) a bez zbytečného tuku rozprostřeme po celé formě. Poté si v míse promícháme vajíčka s mlékem a smetanou, nastrouháme trošku muškátového oříšku, osolíme a opepříme. Než touto směsí zalijeme těsto, přídáme ke slanince mini kostičky másla a až poté zalijeme. Pečeme 45-50 minut. Podáváme ideálně s čerstvým salátem.

Pokud si chcete udělat sami těsto:

Smíchejte 300g mouky se špetkou soli. Poté přidejte 150g změklého másla (ideálně vyndané 3 hodiny předem) a promačkejte. Následně zalijte 8cl vody nebo vlažného mléka a vypracujte těsto. Vyvarujte se skladování v ledničce, jinak tvrdne :)

Bon Appétit ! 

Žádné komentáře:

Okomentovat