pondělí 1. prosince 2014

Spaghetti carbonara - máme doma Itálii

I s Francouzem se dá doma zažít Itálie. Apoň my si ji dáváme celkem často na taliří :) Carbonara je jedna z našich nejoblíbenějších, obzvlášť po tom, co mi bylo jakožto správnému českému negramotovi vysvětleno, jak má správná carbonara vypadat.

Máme "rodinného" kamaráda, který je původem ze Sicílie, vyrůstal v Belgii, žil nějakou dobu v Anglii a nakonec zakotvil u nás v Česku. Říkám rodinného, protože to byl náš společný kolega v práci a náš první team byl ta pravá rodina. A jemu jsme říkali "babička teamu". Andrea (tak se jmenuje) je velice náročný, co se týká italské kuchyně. Je to i proto, že sám měl pizzerii a ví, jak to má správně vypadat. Tudíž pokud ho vezmete do předem neosvědčené pizzerie, riskujete hodinovou přednášku, že to, co jíte, není pizza, ale palačinka - když si vezmete trojhránek pizzy do ruky, špička musí být stále v horizontální rovině s částí, co držíte v ruce a ne, že vám to vše sjede dolu a držíte to v ruce jak palačinku.

No a o carbonara ani nemluvím. My tady v Česku máme takový krásný zvyk to vše vykoupat v omáčce se spoustou smetany a sýru (ideálně eidam třicítku) a abychom se necítili tak provinile, tak to v lístku místo carbonara radši nazvem a la carbonara, protože to pravá carbonara není a tak nás nemůže nikdo nařknout, že to je blaf. Otrlcům, kterým se povede to pak vše spořádat, je pak ještě dva dny těžko.

Bylo mi vysvětleno, že tím, že se Itálie spojila do jednoho státu až celkem pozdě (17.3.1961), jsou v jednotlivých regionech rozdíly nejen jazykové, ale i kulturní a gastronomické. Tudíž se i složení jídel odvíjí od bohatostí a zvyků jednotlivých krajů. A tenhle recept je ten, jak se to dělá právě na Sicílii.

Ingredience:

1 balení špaget
6 vajíček
100 g pancetty 
2 stroužky česneku
trocha olivového oleje
parmezán
sůl
pepř

Postup:

Dejte vařit řádně osolenou vodu a až bude vřít, vsypte špagety. Mezitím, co čekáte na vodu (a vaříte špagety), dejte si orestovat dva stroužky česneku na olivovém oleji. Nijak je nekrájím, jen je mírně zmáčku. Můžete je pak vyndat, jsou tam jen aby daly šmrnc, jak se olej od nich ovoní. Poté orestujte pancettu (je to celkem drahá záležitost, dá se použít i klasická slanina). Do mísy si rozklepněte vajíčka, rozmíchejte je a přidejte sůl a pepř. Po uvaření slijte špagety a přidejte k orestované panchettě a promíchejte. Tady záleží celkem na vás, jestli necháte ještě sporák zapnutý nebo ne, ale vajíčka můžete vlít na špagety i s vypnutým sporákem a jen je promíchat - dojdou tím, jak jsou špagety teplé a zároveň to nebude udělané moc a hezky se budou klouzat. Na talíři posypte parmezánem.

Buon appetito!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat