sobota 20. června 2015

Tarte aux fraises

Jahody, jahody, všude jsou jahody!! Pokud máte zahrádku a urodilo se jich tak nějak víc, než jste schopni zkonzumovat a vaření marmelády už vám leze krkem anebo prostě jen proto, že máte chuť, můžete okusit tento recept, který bude pro vás snad dobrou změnou :) Tarte aux fraises se dá připravit jako velký jahodový koláč, ale můžete si udělat i super cute pidi midi tarteletky a třeba je i někomu zabalit jako sladké překvapení.

Těsto není žádná fuška, je to přesně to, které jsme použili na Tarte Tatin. Jen doporučuju do něj dát trochu cukru (řekněme tak 50g). Klikněte ZDE, pokud si už postup výroby těsta nepamatujete :)

A zbytek?

Ingredience:

Krém:

250 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
50 g cukru moučky
25 gramů mouky
2 žloutky

A SPOOOOOOOOUSTA JAHOD.

Postup:

Nejdřív si vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v ledničce. Tento čas vám bezvadně postačí k tomu, abyste si očistili, odstopkovali a narájeli jahody na plátky. Následně dejte "naslepo" péct těsto na 180 stupňů. Pokud si nepamatujete, co to je naslepo, přípomenu :) Vyválíte těsto, umístíte do koláčové formy, propícháte mírně vidličkou a přes něj dáte pečící papír, na který vysypete například hrách (popravdě, když je krize a doma nic není, sypu i třeba rýži, hlavní je splnit účel). Takto pečete asi 15 minut, následně odděláte pečící papír a necháte péct dalších 10 minut. Pak už nechte korpus jen vychladnout.

A jak na krém? Jednoduše. Rozkrojte vanilku, vyškrábněte semínka a dejte je do mléka spolu s luskem. Ty nechte spolu zahřívat. Mezitím si ušlehejte žloutky a cukr do světlé pěny a přidejte mouku. Hezky vše promíchejte. Ve chvíli, kdy vám mléko začne bublat, stáhněte ho z plotny a pomalu za stálého míchání přilévejte do vajíček s moukou a cukrem. Tuto směs pak stačí dát zpět na oheň, stále míchat a začne houstnout úplně sama. Nechte vychladnout v pokojové teplotě, pak může ještě přijít i do ledničky.

Teď už jen dát všechno dohromady! Na korpus natřete krém (promíchejte ho ještě než začnete natírat) a hezky dokola naskládejte jahody. Můžete i zlehka poprášit moučkovým cukrem. A.... BON APPÉTIT!

Žádné komentáře:

Okomentovat