Quiche má
jednu obrovskou výhodu – můžete vytvořit nepřeberné množství druhů, fantazii se
prakticky meze nekladou a to vlastně nejen, co se týká těsta – doma máme sice
asi nejradši klasiku. Základ je stejný jako na pokrývací těsto u Tarte tatin,
nepřidává se žádný cukr, takže je to univerzál. Dá se ale změnit i druh mouky (například
špaldová) anebo můžete použít i listové těsto jako to někdy dělá i moje
francouzská tchyně J.
No a náplně…
je jich taaaaak moc, ale já vám tu všechny hned psát nebudu, ať máte taky
nějaké překvápko, až sem dám zase další recept ;). Ten dnešní je špenátový quiche
(Quiche aux épinards). Špenát jsem jako malá nesnášela, asi jako každé druhé
děcko. Pokud byste mi nedrželi buclaté tvářičky tak, abych měla otevřenou pusu
a druhou rukou mi rvali vidličku se špenátem do pusy, možná byste uspěli. Jinak
ale ne, vyhýbala jsem se mu jak čert kříži. A asi už jsem prostě natolik gastronomicky
vyspělá (čti stará :D), že jsem si k němu tu cestu našla. A tady máte
recept J
Ingredience:
Těsto viz
recept na Tarte tatin
Náplň:
2
hrsti čerstvého listového špenátu anebo můžete i dát mražený (nechat samo sebou
rozmrznout)
4 vajíčka
1 menší
šálek smetany – čím tučnější tím lepší
1 střední
cibule
1 stroužek
česneku
1 lžíce
másla
Slanina -
nepovinná
Špetka muškátového
oříšku
Sůl, pepř
Postup:
Dejte do
trouby péct naslepo těsto na asi patnáct minut (180 stupňů). Mezitím si
nachystejte náplň. Rozklepněte a ukvedlejte vajíčka se smetanou, přidejte sůl a
pepř, nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Na pánvičce si rozehřejte mášlo a
nechte zesklovatět cibulku a česnek nakrájené najemnou, přidejte špenát a
trochu poduste. Pokud máte chuť to vše nakopnout do next levelu, přidejte i
slaninu, já ji v tomto quiche naprosto miluju! Stačí ji jen osmahnout s cibulkou.
Ve chvíli, kdy máte těsto předpečené, zalijte špenát (trochu vychladlý) směsí
vajíček a smetany, promíchejte a celou směs vylijte na těsto. Dejte péct na
dalších asi 15 minut. Můžete do směsi přidat i sýr (jako u Pórkového quiche), já
ale tento špenátový mám nejradši takto J
Bon Appétit!
Žádné komentáře:
Okomentovat