úterý 16. prosince 2014

Mousse au chocolat

Doteď jsem snad nenarazila na nikoho, kdo by neměl rád čokoládu. Nemít rád čokoládu je snad hřích větší, než se jí přejídat :) Alespoň u nás doma se kdykoliv čímkoliv z čokolády zavděčím a obzvládšť čokoládovou pěnou. Není to žádná zásadní věda a samotná výroba netrvá moc dlouho. Je pravda, že se pak na tuto dobrotu musí neúměrně dlouho čekat, než ztuhne, ale stojí to za to.

Mousse au chocolat je ve Francii celkem běžná záležitost a u přítele doma se dělá celkem pravidelně. Jako u nás doma byl expert na sladké můj tatínek, u nich doma je tatínek specialista na mousse au chocolat. Je pravda, že se se mnou o recept sice nepodělil, ale tenhle jednoduchý, co mám, prý naprosto odpovídá tomu, co má přítel rád. A tak se o něj i podělím.

Ingredience:

6 ČERSTVÝCH vajec
200 g čokolády

Postup:

Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Ujistěte se, že máte opravdu čerstvá vajíčka. Přece jen nebudou nijak tepelně upravená, tak ať pak neskončíte s nějakou nepříjemnou virózou či něčím horším. Poté si dejte do vodní lázně rozpustit čokoládu. Až se rozpustí, odstavte ji a nechejte trochu vychladnout. Čas chladnutí je přímo úměrný času, který potřebujete na vyšlehání bílků. Bílky je lepší mít v pokojové teplotě, šlehají se líp než vajíčka rovnou vytažená z ledničky. Po ušlehání se vraťte k čokoládě a vmíchejte do ní žloutky. Posléze můžete do již touto dobou celkem zchladlé směsí přidávat sníh. A pozor, žádne kvedlání! Hezky zlehounka, ať vám pracně vyšlehaný sníh nespadne. Přidávejte ho na několikrát a hezky pomalinku. Ve chvíli, kdy máte hotovo, dejte v dózičkách nebo skleničkách ztuhnout do ledničky na minimálně čtyři hodiny, ideálně přes noc.

A ještě jedna důležitá věc - prosím NIKDY nepřidávejte máslo. To potom už není pěna, ale krém do dortu :)

Bon Appétit !

Žádné komentáře:

Okomentovat