neděle 11. ledna 2015

Caramel beurre salé

Vracím se sem podelší odmlce. Stěhování a přesun do Prahy daly trochu zabrat a navíc při současných událostech ve Francii popravdě ani nebyla nálada. Myslím si, že není třeba se obzvlášť tady o tom rozpovídávat, snad jen stačí říct "Je suis Charlie".

Na oslazení života jsme si teď nedávno doma udělali "Slaný karamel". Jednoduchá záležitost, ze které mají lidé často strach. Ano, přiznám se, že ani já jsem s karamelem kamarádka nebyla, ale to se dá po pár pokusech celkem vychytat, pokud se držíte několika zásadních pravidel.

Tento slaný karamel má hned několik využití. Dá se používat do přípravy dalších dezertů, na palačinky anebo jednoduše na lžičku do pusy. A to je přesně jak zmizel u nás doma během tří dnů :)

Ingredience:

1 hrnek cukru krystal
6 lžic vody
3/4 hrnku velmi tučné smetany (maximum, co najdete u vás v obchodě)
3 velké lžíce másla
1 lžička vanilkového extraktu (není povinná)
1 lžička šupinek mořské soli

Postup:

Do rendlíku, co ještě nemáte na plotně, nasypte cukr a přidejte vodu a promíchejte. Dejte posléze zahřívat. DŮLEŽITÉ - během celého ohřevu nemíchejte cukr. Základní pravidlo karamelu je prostě a jednoduše na něj vůbec nešahat. Můžete maximálně naklonit rendlík, aby se hmota aspoň trošku pohnula, ale určitě nemíchejte. Když se vám vše zbarví do požadované karamelovo hnědé barvy, odstavte rendlík. Já si ho dávám uplně z plotny na připravenou utěrku. Začněte přilívat smetanu, do které jste si předem přidali vanilkový extrakt. Další důležité pravidlo - lijte stále, nepřestávejte a ani to nelijte po částech. Hezky vše, ale jen, jak se říká, čůrkem a za stálého míchání (ano, teď už můžete míchat). Nebojte se syčení a prskání - je jen na začátku a pokud budete přilívat smetanu, kterou nemáte rovnou vytaženou z ledničky, neměla by to být až taková hrůza. Až budete mít domícháno, přidejte máslo a sůl, přelijte do sklenice na zavařování nebo jiné příhodné nádoby a nechte zatuhnout  v ledničce nejlépe do dadlšího dne :)

Bon Appétit !

Žádné komentáře:

Okomentovat