neděle 18. ledna 2015

Meringue

Sladkého není nikdy dost. A přiznám se, že mu často podléhám, což mě (mimo jiné) vede k tomu, že zítra začíná natvrdo posilovna :) Přiznám se, že vám to tady tak říkám, abych nemohla podvádět - plánuju nachystat buď blog nebo videoblog, který by dokumentoval progres :) A tím pádem nemůžu couvnout, protože jsem to tady už řekla :)

Dieta ale neznamená, že nebudu dál vařit a péct a sdílet recepty. Za jedno mi zůstalo ještě několik v záloze ze svátků a za druhé pořád ještě mám vděčného strávníka. Na pravé vaření si ale stejně budeme asi ještě měsíc počkat. Zatím máme jen pokoj tady v Praze a hledáme velký byt se super kuchyní.

No ale zpět k vaření, respektive pečení. Meringue je snad to nejsladší a nejlepší, co může být. Takže jak na ní, aby byla dokonalá? Není to žádná věda, jen se musí dát pozor na pár věcí. Ale to vám všechno povím :)

Ingredience:

4 velké vejce - bílky
1 hrnek cukru krystal
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Tip 1: Mějte mísu i šlehač absolutně čisté. Co vám může pomoct, je papírová kuchyňská utěrka a kapka octa. Tím vyčistěte mísu i metličku šlehače. Prokáže Vám to obrovskou službu!
Tip 2: Oddělte pečlivě bílky od žloutků. Já si ideálně rozklepnu do dlaně a nechám bílek protéct mezi prsty. Abyste si byli jistí, že si to nepokazíte, rozklepněte vždy jedno po druhém a ne, že si vše budete klepat zaráz do mísy. Hezky zvlášť do mističky a po jednom do mísy.
Tip 3: Bílky začněte šlehat, když jsou už tak čtvrt hodiny vyndané z ledničky, půjde to líp.
Tip 4: Po vyšlehání bílků do formy, kdy se chytá jako čepička na metličku, postupně lžíci po lžíci přidávejte cukr. Když dodáte všechen, šlehejte do chvilky, až po promnutí směsi mezi prsty neucítíte granulky cukru.
Tip 5: Přidejte vanilku. Nebudou to pak jen obyčejné pusinky, ale super pusinky!!
Tip 6: Použijte meringue, která se vám drží na metličce, na "ďubky" na plech, aby se vám lépe chytl pečící papír.
Tip 7: Nedělejte minipusinky, udělejte hezky veliké pusiny! Ty moje byly asi jako půlka dlaně. V téhle velikosti máte nádhernou krustu a měkoučký vnitřek.
Tip 8: Pečte na 150 stupňů zhruba 25 minut a pak nechte ještě další hodinku v troubě, kterou jste vypli.

Bon Appétit !!

Žádné komentáře:

Okomentovat