neděle 25. ledna 2015

Food seeing



Už jsem tady zmiňovala, že jsme aktuálně v takovém mezidobí našeho stěhování z Brna do Prahy. Naštěstí se nám dny, kdy budeme na svém bytě, odpočítávají rychle a co nevidět vás budu moc zásobovat tunou receptů z nové kuchyně. A věřte, nápadů se teď v tomto období, kdy nemůžu na 100% vařit, nashromáždilo až až.


Prahu celkem dobře známe a rádi se procházíme centrem i mimo něj. Včera jsme se šli například projít na Vyšehrad a přítel byl nadšený, že mohl vidět hrob Dvořáka a Smetany. Jsou to jedna ze zvučných jmen, která jsou známá i ve Francii. Po procházce jsme zabruslili do centra a jelikož byla docela klendra, zalezli jsme se zahřát do Palladia. Tam mě napadlo jít se podívat do Marks and Spencer, protože mívají zajímavé zboží (čti potraviny, ne oblečení :D). Začala jsem slintat nad dózičkami s kořením, ale pak přítel pronesl úžasnou větu - a není tu náhodou v Praze nějaký obchůdek s kořením? A to byl přesně ten moment, co se vám objeví žárovka u hlavy.



Když jsme večer dorazili domů, začala jsem hledat po internetu různé obchůdky s potravinami a kořením, co by mi pomohly zaplnit spíž, až se přestěhujem. A po tom, co jsem si udělala menší list, jsme si naplánovali, že další den nebudeme chodit po památkách, ale po obchodech s jídlem. Hlavní úkol byl najít Prodejnu u Salvátora, která je podle internetových recenzí proslulá svým kořením. K mé smůle je o víkendu zavřená, ale naštěstí v týdnu končím už v pět a oni mají do šesti. Takže plán byl najít obchůdek, abychom se nemotali centrem po tom, co vystřelíme z práce jen hodinu před tím, než zavírají. Prostě ozkoušet cestu nanečisto.



Jako další plán bylo dojít do pekárny, která je přímo v centru Prahy a měla by mít i jiné druhy pečiva než naši Šumavu. Teď mě nechápejte špatně, miluju náš chleba. Jen příteli se stýská po něčem, co by alespoň z rychlíku připomínalo ten francouzský. Takže mise byla najít Bakeshop Praha a nějaký dobrý chleba.



Než jsme dorazili do Bakeshopu, narazili jsme ještě na jeden obchůdek s kořením. Je hned kousek od Staromáku na ulici Dlouhá. Mají taky zavřeno v neděli, ale dobrá zpráva je, že v sobotu můžu klidně zajít, pokud nebudu stíhat přes týden k Salvátorovi. A hned pár kroků dál začal náš nedělní zážitek.




AU GOURMAND



Hned vedle - možná tak dvacet metrů od obchůdku s kořením- jsme se zastavili u vchodu do bistra Au Gourmand. Venku zima, byl i trochu hlad a výloha vypadala pěkně a tak jsme zašli dovnitř. Musím říct, že prostředí je vážně nádherné. Zajímavým způsobem zdobené zdi a stolky se židličkami jak v pařížském bistru dodávají pocit něčeho vyjímečného. Po pravé straně od vchodu si můžete prohlédnout slaný sortiment a také vína a různé paštiky, nalevo potom se na vás smějí skvostně vypadající dorty. Jelikož jsem tento týden začala dietu (2,5kg dole!! :)), tak jsem si sladké odpustila. Dala jsem si polévku dne - tomatovou, a přítel si dal Croque monsieur. Když pominu obsluhu, která se skoro neusmála a vypadala jak po flámu, zážitek z Au Gourmand byl velice příjemný! Polévka správně horká, aby zahřála, a zároveň nebyla nijak kyselá, byla hezky vyvážená. Croque monsieur, na který jsem mohla jen tiše slintat, byl schválen pravým Frantíkem, takže všem doporučuji :) Bohužel jsme se museli po jídle dalších deset minut snažit navázat oční nebo jakýkoliv kontakt, aby si obsluha všimla, že jsme dojedli, odnesla talířky a my mohli zaplatit. Jinak se ale určitě ráda vrátím :) 



Au Gourmand hodnocení :   85% - vlídný úsměv a česnečka na rozehnání opice to dopříště určitě vylepší :)




Bakeshop Praha








Prakticky hned naproti Au Gourmand najdete Bakeshop. Před i uvnitř obchůdku bylo pěkně rušno a hned, jak jsme vešli dovnitř, jsme pochopili proč. Najdete tu nejen několik druhů chlebů, ale i například obrovskou meringue, která je na vás narafičená hned proti vchodu a tak vás přiměje přemýšlet, jestli přece jen nezhřešíte během té vaší diety. Po levé straně obchůdku najdete spíš klasické pečivo a chleby a napravo sladkosti naprosto božských rozměrů. U oken se můžete posadit a pojíst, je to totiž, stejně jako Au Gourmand, bistro. My jsme si za 45Kč koupili Francouzský vesnický chléb (půlku). Je pravda, že jsme byli trochu zmatení, protože jsme notnou dobu čekali v části s chleby (kde je mimojiné taky pokladna), ale nikdo se tam ani nemihnul. Ani na chvilku. A tak jsme se přesunuli ke sladkému a tam už se nás paní ujala. Máte i možnost si nechat chléb rovnou nakrájet na krajíce, pokud jste sami líní to doma udělat. Když teď přeskočím k momentu, kdy jsme dorazili domů a ochutnali chléb (já asi jen tak kousek 2x2cm), zažili jsme naprosto úžasný pocit, že každá z utracených 45Kč stála za tuto půlku spíše menšího chleba. Přítel naprosto nadšený a myslím, že alespoň jednou týdně tam teď pro chléb budeme muset zajít.



Bakeshop Praha hodnocení :   95% - pokud nikdo na pokladně neobsluhuje, bylo by fajn dát cedulku, nebo tam za roh čas od času nakouknout, ať zákazníci nemusí čekat



                       


Tržnice Dlouhá 14



Po odchodu z Bakeshopu proti vám, když se rozhlédnete, uvidíte Tržnici Dlouhá 14. Byla otevřena nedávno, ale z důvodů, které pochopíme hned po vchodu dovnitř, je v ní celkem narváno. Uvnitř se nachází zelenina, pekárna, maso a koloniál od super dodavatelů. My jsme se prozatím jen rozhlédli, napsali si list toho, co po stěhování všechno nutně budeme muset koupit (těch druhů solíííííí!!!) a na chuť jsem drahé polovičce koupila Mortadellu. 36Kč/100g - za pravou Itálii cena celkem úměrná. Okamžitě po příchodu si nás všimli, všichni se od pultů na nás usmívali a popřípadě se zeptali, jestli potřebujeme poradit. Mortadellu jsem ochutnala až doma, opět kousek cca 2x2cm a byla naprosto luxusní, stejně tak i přítelovi moc chutnala. Je pravda, že ne vše je stoprocentně cenově dostupně, takže myslím, že velký nedělní rodinný nákup tu nehrozí. Na druhou stranu, pokud si chcete koupit postupně pár kvalitních surovin, bude se Vám potom vařit uplně jinak. Já si myslím, že já se na tomhle obchůdku stanu asi závislou!


Tržnice Dlouhá 14 hodnocení:   100% - omlouvám se, ale nemůžu jinak. Úsměv na tváři, obsluha se o vás zajímá a zboží nejvyšší kvality!



No a než vás tímhle sáhodlouhým povídáním unudím, radši toho nechám a budu vyprávět příště. Přidávám odkazy na stránky těchto obchůdků, kde jsem nakoupila, ke kořenářstvím se ještě vrátíme.



A kde nakupujete v Praze vy?




Bakeshop Praha: http://www.bakeshop.cz 
Tržnice Dlouhá 14: http://www.dlouha14.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat