neděle 29. března 2015

Apple Pie

Jablka jsou někdy zbytečně podceňovaná. Spousta lidí si myslí, že jako ovoce jsou moc obyčejná a tím se na ně dost často zapomíná. A je to chyba! Existuje spousta pokrmů z jablek, která vám připomenou, jaké dobroty se z nich dají vyčarovat - Tarte Tatin, starý dobrý štrůdl anebo právě Apple Pie. A přitom nachystat ho není taková věda.

Já jsem se rozhodla tento koláč ještě malinko ozvláštnit a připravit takovou méně tradiční verzi koláče, který je pro Američany něco jako naše bábovka - naprostá samozřejmost a znamení domova. Nutno také poznamenat, že k jeho proslavení u nás značně přispěl film American Pie. Tam spíš jde o ten klasický, ale všem vám doporučuju pustit fantazii na plné obrátky a ten váš si taky trochu ozvláštnit.

Ingredience:

Těsto:

350 g hladké mouky
220 g másla (změklého v pokojové teplotě)
60 g cukru krupice
1 vejce a 1 žloutek navíc

Náplň:

6-8 jablek
1/2 menšího šálku lesního ovoce
120 gramů přírodního cukru
šťáva z 1/2 limety
1 lžička skořice
1/2 panáku brandy
špetka mleté vanilky (opravdu zlehka!)
1/4 mletého muškátového oříšku
20 g másla
1 panák mléka

Postup:

Nejprve si ušlehejte máslo a cukr, aby vám hezky zesvětlalo, následně přišlehejte vejce a pak po částech (teď už vařečkou) přidávejte mouku a vše zpracujte do těsta a nechte ho cca 45 minut odležet. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci je smíchejte s cukrem, šťávou z limety, skořicí, brandy, vanilkou a muškátovým oříškem a asi 10 minut lehce provařte. Do vymazané formy si rozprostřete půlku těsta, propíchejte vidličkou a vysypte na ně připravenou směs jablek. Po jablkách lehce "poházejte" lesní plody. Nepřidávala jsem je k provaření jablek, aby celou směs neobarvily - takhle vám udělají jen hezké žíhání. Důležité je nedat jich moc, jen tak zlehka pro efekt (ať už vizuální nebo lehkou kyselost). Na vše poklaďte kousky másla a překryjte vrchní část druhou půlou těsta. Je jen na vás, jestli z vrchní části uděláte z proužků mřížky, vykrojíte navrchu hvězdičku jako já anebo uděláte klasické 4 zářezi do křížku. Potřete máslem a dejte péct cca na 20-25 minut na 210 stupňů.

Enjoy your meal - nechte si chutnat! 


1 komentář: