úterý 24. března 2015

Quiche aux poireaux - pórkový quiche

Francouzská kuchyně stojí na různých variantách quiche, který se v týdnu ve francouszkých rodinách podává poměrně často. Postupně bych tu chtěla několik klasických, ale i mých vlastních verzí představit. Začali jsme naprotou klasikou Quiche Lorraine a nyní přišel na řadu pórkový quiche. Můžete ho připravit na několik způsobů. Hodně často jsem viděla pouze pórek a ovčí sýr, narazila jsem ale i na recept se slaninou. A ten vám tu právě ukážu.
 
Pokud jde o těsto, rozhodla jsem se upustit od těsta, které jsem použila na Quiche Lorraine a naopak se přikláním k tomu, které jsme už zkusili na Tarte Tatin. Samotné těsto v sobě nemá cukr, takže se dá použít i na slané koláče. Zásadní rozdíl v těste, které jsme měli u Quiche Lorraine a v tom na Tarte Tatin, je v přidaném žloutku. Myslím, že tohle dělá celý rozdíl chutě a i textury a mně prostě chutná víc. Na internetu je ale spousta  verzí, tak třeba vám bude vyhovovat nějaká jiná :)
 
Ingredience:
 
Těsto (viz Tarte Tatin)
 
Náplň:
 
1 pórek
4 vejce
150 ml tučné smetany (ším víc tuku, tím líp)
100 g slaniny
1 menší cibule
1 lžíce másla
ovčí (kozí) sýr
50g čerstvě nastrouhaného parmezánu
špetka muškátového květu
sůl, pepř
 
Postup:
 
Nakrájejte najemno cibulku a osmahnětě na másle. Přidejte slaniny a pěkně ji vyškvařte a nakonec přidejte na kolečka nakrájený pórek a vše promíchejte. Na pánvičce restujte dokud pórek nezměkne. Směs potom odstavte. Hotová bude vypadat asi takto:

 
Z ledničky si vyndejte předem připravené těsto, vyválejte na pečícím papíře a rozprostřete do koláčové formy. Na dně propíchejte vidličkou a pečte 10 minut na 180 stupňů takzvaně naslepo (překryté pečícím papírem a zasypané například čočkou - tím předejdete zvednutí těsta). Mezitím, co se vše peče, rozšlehejte vajíčka se smetanou, opepřete, osolte a přidejte muškátový květ (na něj pozor, je to mrcha výrazná, tak se to nesmí přehnat). Se solí jen zlehka, slaná je už slanina. Do směsi jsem přidala i malinko nadrobno pokrájeného rozmarýnu. Mírně předpečené těsto vytáhněte z trouby, rozprostřete kousky sýru (kupte takovou tu ruličku čerstvého ovšího/kozího sýra), navrstvěte směs s pórkem a slaninou a nakonec zalijte vajíčky se smetanou. Pečte dalších 15-20 minut. Pár minut před koncem quiche vyndejte a posypte ještě parmezánem a vraťte do trouby asi na 2 minutky. Není to povinnost, ale nám to doma právě s parmezánem šmakovalo :) A hotovo! :)
 
Bon appétit ! 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat